Kanapka bez smarowidła? To nie brzmi smakowicie. Jaki tłuszcz wybrać do posmarowania pieczywa? Masło czy margarynę? Konflikt trwa od dawna. Dylemat pozostaje: jaki tłuszcz jest najzdrowszy? Postanowiliśmy to sprawdzić. Jesteście ciekawi różnic? Zapraszamy do zapoznania się z opinią dietetyczki dr Krystyny Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Masło naturalne i zdrowe
Prawdziwe masło zawiera nie mniej niż 80%.tłuszczu zwierzęcego, mlecznego. W jego składzie znajdziemy też łatwo przyswajalne witaminy: A, D, E, a w czasie produkcji nie potrzeba dodawać do niego żadnych składników chemicznych.
Witamina A wpływa na nasz wzrok. Witamina D wzmacnia zęby i nasze kości, a witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu "zlepiania się" płytek krwi.
Margaryna mniej kaloryczna?
Margaryny dzielą się na dwa rodzaje: miękkie i twarde. Miękkie tzw. kubkowe do smarowania, twarde - stosowane do smazenia bądź pieczenia. Margaryna dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w margarynie "sztuczne" kwasy tłuszczowe trans, podobnie jak tłuszcze nasycone, podnoszą stężenie cholesterolu LDL, a ponadto obniżają stężenie cholesterolu HDL, a więc tego uznawanego za "dobry" cholesterol. Wniosek jest następujący: tłuszcze trans wykazują silniejsze działanie niekorzystne w porównaniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Są dla nas niezdrowe i niezalecena w codziennej diecie .
Masło podwyższa cholesterol ?
Największą różnicą między masłem a margaryną jest zawartość tłuszczu. Masło zawiera tłuszcze nasycone. Kojarzone są głównie z działaniem podwyższającym cholesterol, a co za tym idzie chorobami układu krążenia. Zgodnie z obowiązującymi normami zawartość cholesterolu w dobowej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300 mg. Dla przykładu, porcja masła śmietankowego, ważąca 5g (średnia ilość potrzebna do posmarowania kromki chleba), zawiera 11 mg cholesterolu.
Oczywiście organizm nie mógłby by się bez niego obyć – cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych, a ponadto prekursorem hormonów sterydowych kory nadnercza, kwasów żółciowych oraz witaminy. Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne
Margaryna służy odchudzaniu?
Mówi się, że margaryna jest mniej kaloryczna. To prawda. Z racji wykorzystania innego rodzaju tłuszczów.
Nie jest to jednak zdrowy zamiennik. Tłuszcze trans, używane do wyrobu margaryny, są kontrowersyjne w przemyśle spożywczym.
Producenci margaryn przekonują, że dzięki nowoczesnym metodom produkcji w dużej mierze zminiejszyli bądź wyeliminowali tłuszcze trans. To dotyczy jedynie wysokiej jakości miękkich margaryn tzw. kubkowych.
Zawartość tłuszczów trans w jednej łyżce stołowej takiej margaryny może wynosić 0 – 0,5g. Natomiast w takiej samej ilości margaryny kostkowej (powszechnie wykorzystywanej do wypieków ciast) znajdują się aż 3g kwasów tłuszczowych trans.
Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności.
Co wybrać?
Masło jest idealne dla dzieci i osób starszych. Tłuszcz mleczny jest lekkostrawny, dzięki temu ani dziecko, ani senior nie będą mieli problemów z trawieniem. A jak sprawa wygląda z margaryną?
Pani dietetyczka stanowczo odradza spożywania margaryny. To nie jest zdrowa alternatywa. Mimo że do wyrobu margaryny są dodawane witaminy, to nie jest to zdrowy i naturalny produkt.