!!!
|
UWAŻAJ NA GRYPĘ i PRZEZIĘBIENIA |
ROBIMY ANTYGRYPINĘ
Ta prosta mikstura jest w stanie pokonać infekcję w kilka dni. A przy tym bardzo dobrze smakuje!
ANTYGRYPINA to połączenie kilku łatwo dostępnych składników: cytrusów, miodu i imbiru. Każdy z nich od wieków cieszy się dużą popularnością w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Imbir i miód działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, cyutrusy dostarczają dużą dawkę witaminy C. W połączeniu tworzą pastę, która zadziała niczym antybiotyk, o ile sięgnięmy po nią z chwilą pojawienia się pierwszych objawów infekcji. Delikatnie rozgrzewa i rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych, łagodząc kaszel i katar.
By przygotować antygrypinę, potrzebne są następujące składniki:
4 pomarańcze,
3 cytryny,
4 cm imbiru,
pół litra miodu płynnego.
Cytrusy bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wykorzystując do tego celu szczoteczkę. Kroimy je na mniejsze kawałki, usuwając wszystkie pestki. Imbir obieramy ze skórki i siekamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki miksujemy. Gdy mikstura będzie mieć konsystencję dżemu, wlewamy ją do słoików i zalewamy miodem.
ANTYGRYPINĘ jeść może cała rodzina. Cytrusowy specyfik można jeść solo, dodawać do herbaty, a nawet do naleśników czy placków. Słoik z miksturą przechowujemy w lodówce.
!!! Z D R Ó W K A !!!